Lösa stopp i avloppet

Lösa stopp i avloppet

Något som inte är allt för ovanligt, det är att det blir stopp i avloppet där hemma. Det är bra att då och då göra rent avloppet, redan före det blir stopp. Men är det ett stopp, så finns det lite olika sätt att lösa det på. Om inget av våra tips funkar, så kan det vara bra att kontakta en rörmokare som hjälper dig.

Stopp i avloppet, det orsakas oftast av saker som hår, matrester eller andra oönskade föremål som fastnat och detta kan över tid skapa en slags propp. När vattnet inte kan rinna igenom som det ska, så kan det börja lukta illa från avloppet. 

Är det stopp i toaletten?

Ett avlopp som det lätt kan bli stopp i, det är just toaletten. Om det blir det, börja med att spola ett par gånger. Det kan lösa problemet. Men om det inte gör det, så testa att hälla i en hink med vatten, snabbt och från cirka en halv meters avstånd. Det ger ett tryck som kan lösa stoppet.

Om inget av detta funkar, så går det att testa med en avloppspump och en vaskrensare. Du kan då föra ner vaskrensaren i toaletten och sedan spola. Ta sedan sugproppen för att få till ett tryck.

Stopp i handfatet?

I ett handfat så spolas det ofta ner hår som på sikt kan leda till att det blir ett stopp i avloppet. Det kan vara bra att göra rent avloppet samt öppna gärna upp vattenlåset för att ta bort det som sitter där. Sätt tillbaka allt och spola sedan igenom det med hett vatten.

Lösa upp ett stopp i duschen

Det kan även bli stopp i duschens avlopp och då är det främst golvbrunnen man ska sikta in sig på. Lyft upp silen och ta bort hår och annat som samlats där. Torka även av silen ordentligt. Om det är så att det är ett stopp som inte fixas genom att ta bort håret som du ser, så kan du testa att använda dig av ett propplösningsmedel i kombination med ett rensband.

Hur fungerar ett rensband?

På byggvaruhus eller liknande finns det ofta något som brukar kallas för rensband. Den kan användas om det är stopp som är svåra att få bort på annat sätt. Rensbandet ska föras ner i avloppet, ända ner så långt den räcker. Sedan ska du pumpa upp och ner med den, så att stoppet lossnar. 

Husmorsknep för stopp i avloppet

Om du vill undvika att använda dig av dyra och skadliga medel för att lösa stopp i avloppet så finns det idag flera olika varianter av så kallade husmorsknep. Ett av dem är att använda dig av saker du säkert har hemma. Nämligen bakpulver, vinäger och kokande vatten. Blanda ett par matskedar bakpulver i ett glas med vinäger. Häll sedan denna blandning ner i avloppet och därefter häller du på kokande vatten rakt ner. Detta bör lösa upp ditt avloppsstopp. 

Om inget alls funkar, ja då är det läge att kontakta en rörmokare!