Välj passande belysning för hemmet

lamp24

Många av oss, vi har alldeles för lite lampor i våra hem. När det gäller just lampor och belysning, så är detta viktigare än vad många tror. Det gäller bland annat att variera belysningen, ha en bra mix av belysningstyper samt även ha snygga lampor. Om du vill köpa nya lampor, så kan du göra det på lamp24. Detta med att satsa på rätt belysning för rätt rum, det är något som kan göra hela skillnaden. Allt passar inte alla, men vi ska försöka ge dig ett par bra tips kring belysning och hur du kan tänka kring ljussättning. 

Variera din belysning

Variation i belysningen, det är viktigt. Du bör variera placering, storlek och styrka, så att du kan få ett ljus som är behagligt. När det gäller antal ljuskällor, så brukar det vara bra att satsa på kring av 5–7 olika ljuskällor för mindre rum och gärna upp till 10 i större rum.

Sedan var det ju detta med att ha olika belysningstyper. Det man talar om då det är funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning. Sedan finns det även de som anser man ska satsa på punktbelysning. 

Allmänbelysningen, det är oftast i form av en taklampa eller spotlights på skena. Det är det ljus som ska sprida sig över hela rummet, så att du ser då du ska städa eller leta efter något.

När man talar om funktionsbelysning, eller arbetsbelysning som det även kallas, så är det ljus som ska fungera för en viss funktion. Det att du ska se vad du gör, som då du ska hacka lök eller sitta vid skrivbordet och arbeta.

Stämningsbelysning är som det låter, en belysning för att skapa en stämning till själva rummet och punktbelysning, den lyser upp olika punkter, specifika föremål och så vidare.

Lamporna styrka och temperatur

Idag är det så att alla lampor, de har olika temperaturer och olika styrkor på sitt ljus. Bland annat så talar man om att de kan ha ett kallt sken eller ett varmt sken. Olika temperaturer passar olika bra, beroende på vad det är lampan ska vara till. Hur starkt en lampa lyser, är även det bra att fundera på vad man behöver. Det kan vara smart att ha dimmerfunktion på vissa lampor, för att kunna använda dem på flera sätt.

Hitta rätt lampa till rätt rum

I de flesta hem så finns det ju en hall, ett kök, ett vardagsrum samt ett eller flera sovrum. Alla dessa rum har ju så klart olika förutsättningar och möjligheter. Dock bör du se till att mixa olika typer av belysning i alla rum samt fundera på vad för slags lampor som ska vara till vad. Det finns ju idag ett brett utbud av lamptyper. Så som taklampor, vägglampor, uplights, downlights, spotlights, bordslampor, golvlampor samt en massa mer.

Det är inte fel heller att våga flytta på dina lampor för att se om de kanske passar bättre i ett annat rum än där du först ställde den. Det kan göra skillnad!